Cults and religions

I happened to be in Hanoi during the preparations for the Idndependence day celebrations. It was also the 70th anniversary of the day when Ho Chi Minh has proclaimed the independence of Vietnamese people. They still worship “Uncle Ho” almost religiosusly. So much that they’ve actually foregone his will for a simple cremation and displayed his body in a mausoleum // Как я уже говорила, мне довелось посетить Ханой накануне празднования 70-ой годовщины дня независимости Вьетнама. Здесь до сих пор боготворят Дядю Хо. Настолько, что невзирая на его желание быть кремированным, выставили его тело на обозрение в весьма импозантном мавзолее. 

No pictures are allowed in the mausoleum itself and the immediate surroundings, obviously // Разумеется, в самом мавзолее фотографировать запрещено. 

Ho Chi Minh mausoleum, Hanoi

 

A bit of anniversary propaganda

  
 

 

I never got to be a pioneer

 
Communists are atheists. This is known. But the Vietnamese were not as successful as the Russians inabolishing the religion(s). Large part of the Vientamese population are still animists (worshipping spirits). After the end of Vietnam war, communist Vietnamese soldiers have been roaming the South destroying shrines. So one of the villagers put the bust of Ho Chi Minh on te shrine and started praying to it. Imagine the confusion of the soldiers – you cannot punish someone worshipping the most revered person in the country! // То, что коммунисты были атеистами. Казалось бы, известный факт. Однако основной религией вьетнамцев является система народных верований, которая не обладает статусом религиозной конфессии. Местом отправления культа предков зачастую служат буддийские храмы. После окончания второй Индокитайской войны, коммунисты активно уничтожали подобные храмы на юге Вьетнама. Что ы избежать этого, житель одной из деревень водрузил на алтарь бюст Хо Ши Мина. Представьте себе неборазумение солдат, посланных в эту деревню – как можно наказать кого-то за поклонение. Самой почитаемой личности страны?!

 

Ho Chi Minh statue in Ho Chi Minh City

  

A guy you don’t see much in Russia nowadays. VI Lenin, seen in Hanoi

 

Speaking of Vietnam war – the War Remnants Museum in Ho Chi Minh City left a very lasting impression. It tells you the story of the war and its horrendous consequences from the Vietnamese point of view – not mentioning the atrocities committed by the Vietnamese, alright. The big part of the exposition is dedicated to the use of Agent Orange and its consequences. During the Vietnam War, between 1962 and 1971, the United States military sprayed nearly 75,700,000 L of chemical herbicides and defoliants in Vietnam, eastern Laos and parts of Cambodia, as part of the aerial defoliation program known as Operation Ranch Hand. The campaign destroyed 20,000 km2 of upland and mangrove forests and millions of acres of crops. The Red Cross of Vietnam estimates that up to 1 million people are disabled or have health problems due to direct exposure to or contamination of food or water through Agent Orange. You get to see pictures of people affected and to read their stories. I cried. Repeatedly // Войне во Вьетнаме посвещен музей в Хо Ши Мине (Сайгоне). Экспозиция показывает вьетнамскую точку зрения (опуская примеры жестокости со стороны вьетнамских войск) и оставляет весьма тяжелые впечатления, поскольку большая часть посвещена использованию агента оранжи катастрофическим последствиям. Между 1962 и 1971 годами, войса США распылили 75,700,000 литров смеси дефолиантов и гербицидов над территорией Вьетнама, восточного Лаоса и Камбоджи, уничтожив более 20,000 квадратных километров леса и миллионы акров обрабатываемой земли.   Последствиями прямого воздействия или воздействия через отравленную пищу или воду являются рак и генетические мутации у соприкасающихся с ними людей. В общей сложности около 14 % территории Вьетнама было подвергнуто воздействию этого яда. В музее выставлены фотографии жервт и рассазаны их истории. На них невозможно смотреть без комка в горле. Меня они несколько раз довели до слез. 

   
   

As far as the different points of view are concerned, I accidentally got to know a completely new perspective – the Australian one. As I already mentioned, I am definitely not an expert on the Vietnam war, but the fact of Australians being involved was completely new to me. During my stay in Ho Chi Minh City, I have decided to make a day trip to Vung Tau, a small town on the coast just 1,5 hours away from HCMC. My guidebook said there is a hydrofoil service between HCMC and Vung Tau. The word ‘hydrofoil’ did not ring any bells until I googled it! It’s a boat I know from my (half-communist) childhood, we’ve had (and still have, I reckon) those operating on the Volga river // что касается различных точек зрения, мне довелось ознакомиться с еще одной, совершенно новой и неожиданной – с австралийской. Из Сайгона я решила на день съездить в городок Вунгтау на побережье. Путеводитель поведал мне, что меня ждет полуторачасовое путешествие на hydrofoil – представьте себе мое удивление, когда я увидела знакомый мне с (полукоммунистического) детства метеор, скользящий по водам Меконга! 

 

Hydrofoil with HCMC skyline in the background

 
On the boat, I met an Australian guy whose father was stationed in Vung Tau during the war. He was going on an Anzac tour and asked me if I wanted to come along. I was curious, did not have any particular plans for the day, so I thought, why not. The tour takes you through the location of the Nui Dat military base, the Long Phuc tunnels (an interesting alternative to the over-touristy Cu Chu Tunnels) and Long Tan cross commemorating the place of the Long Tan battle where 108 men of Royal Australian Regiment clashed with a force of 1,500 to 2,500 from the Viet Cong. Due to a heavy tropical downpour throughout the battle, none of the parties involved could not estimate the numbers of the opponent. Viet Cong and North Vietnamese casualties numbered 245 dead left on the battlefield, whereas the losses of the Australians amounted to 17 killed, one died of wounds and 24 wounded; approximately one third of the initial force engaged. Heralded as an Australian victory against overwhelming odds, the battle was widely covered in the Western press, making headlines in Australia and the United States // На борту я познакомилась с австралийцем, чей отец был дислоцирован в Вунгтау во время войны. Он предложил мне поехать с ним на экскурсию по “местам боевой славы”. Особенных планов у меня не было, поэтому я согласилась. Мы побывали на местности, где была расположена военная база Нуидат, в туннелях Лонгфук (кстати, интересная альтернатива туристическим туннелям Ку Ши) и у монумента битве при Лонг Тан, где австралийский патруль из 107 солдат столкнулся с батальоном Вьетконга, многократно превосходящим их по численности. Из-за тропического ливня ни у одной из сторон не было возможности оценить силы противника, что безусловно способствовало успеху австралийцев: они потеряли 17 солдат, 24 были ранены, тогда как со стороны противника погибло порядка 245 человек. 

The success of the battle has been undermined by the subsequent events. In his attempt to compensate for the lack of troops, one of the commanding officers has ordered a construction of a physical barrier between the Viet Cong forces and thr Australian military base. The Ba Ria minefield has been laid with some 22,000 M16 mines provided by the Americans. When triggered, black powder charge in the body of the mine is ignited, which launches the inner iron body of the mine up into the air killing or severely maiming anone in close proximity. The main error was to think that only the communist Viet Cong forces coming from the North are the enemy and not to consider the local resistance.  It quickly became apparent that the minefield was a desaster for the task force as the Viet Cong and the local guerilla fighters has begun lifting e mines which proved to be a valuable arsenal for them in the years to come // Успех битвы был во многом нивелирован последующими событиями. Австралийская база страдала из-за недостатка солдат. Чтобы решить эту проблему, один из командующих офицеров решил проложить физическую черту в форме минного поля между базой и врагом. Около22,000 мин M16, предоставленных американцами, были заложены близ Бариа. Вскоре стало очевидно, сколь катастрофичным было это решение. Силы вьетконга и партизанские отряды успешно выкапывали мины и использовали их против австралийских батальонов.

As you can see, it was an interestig and very educational tour for me. If you’re interested and happen to be in Vung Tau, Tommy’s Tours is the local Australian tour operator.

 

Long Tan cross

  
  

Landing strip at Nui Dat base

  
 

My actual reason for visiting Vung Tau was the giant Jesus statue – allegedly the largest in the world, 6m taller than its illustrous Brazilian cousin. It has a viewing platform on its shoulders – the one I did not get to see as I was wearing shorts and my long improvised skirt out of a raincoat did not convince the overly diligent Vietnamese guard. Strangely, there are no kiosks in the surroundings offering to sell you the missing piece for the triple price – definitely a good business opportunity, if you ask me. If you are in Vung Tau and want to climb the statue, think of bringing long pants or skirt. Even better – go to real Rio. Everybody knows that size does not matter! 😁 // Основной причиной, по которой. Я хотела попасть в Вунгтау, являлась статуя Иисуса, якобы скмая высокая в мирее – выше своего бразильского кузена. У него так же есть обзорная площадка на плечах, куда я не попала, потому что на мне были шорты. Импровизированная юбка (которая, к слову, прикрывала даже щиколотки) была отвергнута непреклонным охранником. Как ни странно, вокруг не оказалось ни одного киоска, где можно было бы втридорога купить что-то из одежды – обычная азиатская модель малого бизнеса. Если вы надумаете ехать в Вунгтау, не забудьте длиные брюки или юбку. А еще лучше езжайте в Рио – размер, как известно, не имеет значения! 

   

No vomitting. I am really curious which occurence has led to this rule.

 

By the way, did you know that 8,2% of the Vietnamese adhere to Christianity? There is a number of churches in the country, but I did get the feeling that they are more often used as a backdrop for, say, wedding photoshoots than for actual religious services // Знали ли вы, что 8,2% населения Вьетнама – христиане? В больших городах встречаются красивые соборы, хоть они и , как мне показалось, используются больше как кулисы для свадебных фотосессий. 

 

St. Joseph’s Cathedral in Hanoi

  

St. Joseph’s Cathedral in Hanoi

  

Notre Dame Cathedral in Ho Chi Minh City

  

Italy? No, Vietnam!

I already moved on to my next destinations which lie outside of SEA. I still have a couple of Asian stories to tell though – stay tuned! // Пару дней назад я покинула Юго-восточную Азию. Но ц меня еще есть пара историй в запасе – не переключайтесь!

Advertisements

3 thoughts on “Cults and religions

  1. Bec J. H. says:

    I’m pleased you got to hear about the Australians in Vietnam. It’s an important part of our military history. My boyfriend’s grandfather fought in Vietnam, so there are still people around who lived through that experience, despite the fact it’s not thought of nearly as much as, say, WWI or WWII.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s